Sigges Sida

Sigges Sida

Kolmilan.

BerättelserPosted by Sigvard Thursday, August 16 2007 10:24:17

Kolningen pågick som mest under kriget.

Veden höggs på våren och försommaren så att den skulle vara torr till hösten. Man letade upp en bra botten, som låg bra till för veden. Man ville ju ha medlut då kolet skulle forslas bort från milan. Då kolbotten var utvidgad till den storlek man ville ha på milan, på mitten av botten satte man Gubben eller (Kungen). Längst upp på gubben spikades en triangel, mot den restes de första stockarna som då bildade ett hål (Tändtrumman i vilken man tände milan). Från tändtrumman och ut mot kantan lades stockar och på det lades ett golv som bildade rökkanaler under milan. Sedan all ved var rest runt Gubben började risningen av milan, riset var till för att inte stybben skulle rasa in mellan stockarna. Sedan täcktes milan med stybb och jord. Milan är nu klar för tändning. Man gör då en stor brasa uppe på milan och när man för en stor glödhög rakar man ned detta i tändtrumman och fyller på ved. Sedan täcker man tändhålet med ett trälock, lägger halm eller ris och fyller på stybb och täcker tändhålet. Elden får nu luft från (Fotrymningarna) Draghålen som tagits upp vid milans fot. Milan tvingas nu att börja kola. Man får öppna trumman ett par gånger för att fylla mer ved innan milan börjar kola. Får man inte ut slaggen eller den bränbara röken kan milan slå, (Milan slår). Vilket brukade inträffa under det första dygnet. Stybben kastas av och de var att snabbt täcka det igen innan milan fattat eld. Det finns ingen mila som är lik den andra, milan är en (hon) lynnig och oberäknelig.

  • Comments(0)//sigge.warpgate.se/#post131

Kolargubbens dagens rätt.

BerättelserPosted by Sigvard Tuesday, May 15 2007 20:35:54

Storskogens dagens rätt.

Gör en smet av vetemjöl, sallt och vatten.
Konsistensen ska vara lösare än pankakssmet.
Stek saltat fläsk, "helst amerikanskt" mycket flott. slå sedan smeten över fläsket.
Vänd bullen i luften och stek andra sidan.
Mycket gott. " Ätes med lingonsylt"

"Det är viktigt att stekpannan är riktigt het annars blir bullen seg.
En "riktig" kolbullstekare använder aldrig stekspade eller annat verktyg för att vända bullen, utan vänder genom "kastupp-metoden.
I skogskojjorna sade man att en riktig kolbulle skulle ut genom skorstenen och vända för att bli riktigt bra"

  • Comments(0)//sigge.warpgate.se/#post65

Verktyg för att göra en Tjärdal.

BerättelserPosted by Sigvard Thursday, May 10 2007 14:56:33

DET HÄR BEHÖVER MAN.
Stubbrytare eller spett: För att bryta med.
Spade: För att skotta jord med.
Lompyxa:Tung Yxa för att grovklyva stubbarna.
Vanlig yxa:För att finklyva.
Kniv:
Hammare:
Spik:
Klubba:För att slå ihop dalen med.
Kålharka:För att samla ihop kolen med.
Kålsoll:Föt att sålla bort jord och stybb ur kolen.
Körel:För att öppna och stänga drag.
Skogstorv och jord:För tätning utanpå dalen.
Tjärtunnor eller plastdunkar:För att samla tjäran i.
Takspån eller tjärpapp:Täckning under tjärveden.

  • Comments(1)//sigge.warpgate.se/#post53